Toch maar beter geen conserveringsmiddelen


Dat conserveringsmiddelen allergenen zijn en dat ze bovendien celdodend en huidverouderend werken, hebben we in vorige blogs al uitgebreid beargumenteerd.
Zo legde de Universiteit van Kyoto in 2005 al een verband tussen het gebruik van methylparabenen en vroegtijdige huidveroudering. Hun onderzoek (1) toonde aan dat producten mét conserveringsmiddelen de levende huidcellen 3x sneller doen afsterven dan normaal.
Nieuw onderzoek, omtrent de invloed van de huidflora op het immuunsysteem van de huid en het lichaam, toont indirect aan dat conserveringsmiddelen ook het immuunsysteem verstoren en op die manier de huid vatbaar maken voor allerlei ziekten.
Als ons grootste orgaan, is de huid een belangrijke plaats van interactie met microben in het milieu. Door immuuncellen in onze huid worden we beschermd tegen schadelijke organismen. Recent onderzoek, uitgevoerd door een team van wetenschappers van het NIH (National Institutes of Health) toonde aan dat ze hierbij in belangrijke mate worden bijgestaan door onze huidmicrobiotica of huidflora, een verzameling van miljoenen “goede” bacteriën die van nature in de huid voorkomen (2, 3). As the largest organ of the body, the skin represents a major site of interaction with microbes in the environment. Although immune cells in the skin protect against harmful organisms, until now, it has not been known if the millions of naturally occurring commensal bacteria in the skin—collectively known as the skin microbiota—also have a beneficial role. Using mouse models, the NIH team observed that commensals contribute to protective immunity by interacting with the immune cells in the skin.”
Experimenten toonden aan dat bepaalde bacteriën, in dit geval de Staphylococcus epidermidis, signalen geven aan het immuunsysteem om infecties te onderdrukken: The investigators colonized germ-free mice (mice bred with no naturally occurring microbes in the gut or skin) with the human skin commensal Staphylococcus epidermidis. The team observed that colonizing the mice with this one species of good bacteria enabled an immune cell in the mouse skin to produce a cell-signaling molecule needed to protect against harmful microbes.
Om dit proces optimaal te laten verlopen spreekt het vanzelf dat de huid over een gezonde flora moet beschikken.
Conserveringsmiddelen in cosmetica werken antibacterieel. Ze moeten de inhoud van het product immers “gezond” en kiemvrij houden. Maar, wanneer zo’n conserveringsmiddel in het product bacteriën vernietigt, doodt het ook de bacteriën op en in de huid. Op die manier wordt de gezonde huidflora aangetast en stijgt het risico op infecties De interactie tussen huidflora en immuuncellen wordt immers ernstig aangetast.

Alweer een reden temeer om geen conserveringsmiddelen in cosmetica te verwerken.

 
Bronnen: