Parabeenvrije cosmetica. Een nieuwe hype.


Het is al jarenlang bekend dat conserveringsmiddelen één van de hoofdoorzaken zijn van het toenemende aantal contactallergieën bij cosmeticagebruikers. Aangezien op wereldschaal de zgn. parabenen het vaakst als conserveringsmiddel worden gebruikt, is het niet te verwonderen dat deze stoffen ook het vaakst de oorzaak van de contactallergie blijken te zijn.

Steeds vaker wordt er reclame gemaakt voor "parabeenvrije cosmetica". Klinkt goed, maar wordt de consument daarmee niet op het verkeerde been gezet?

Om die vraag te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk om te beseffen wat het probleem is met parabenen, conserveringsmiddelen en contactallergieën. Daarom eerst wat feiten op een rij.
  1. Een contactallergie is een vertraagde reactie (soms pas na jaren gebruik) van het immuunsuysteem op het contact met stoffen die de huid (een levend orgaan/organisme) kunnen beschadigen.

  2. De hoofdboosdoeners zijn parfum en andere geurstoffen, conserveringsmiddelen, UV-filters, lanoline en nog enkele andere stoffen.

  3. Parabenen zijn maar één van de vele gebruikte conserveringsmiddelen.

  4. Een conserveringsmiddel doodt de bacteriën in een product om te voorkomen dat het slecht wordt.

  5. Bacteriën zijn ééncelligen.

  6. De huid is opgebouwd uit levende huidcellen.

  7. Huidcellen zijn, net als bacteriën, ook ééncelligen.

  8. Een conserveringsmiddel is niet intelligent: het doodt daarom ALLE ééncelligen.

  9. Conserveringsmiddelen doden daarom zowel bacteriën als de zo noodzakelijke levende huidcellen. En hebben daarom een schadelijke invloed op de gezondheid van uw huid.

  10. De meeste bacteriën op uw huid zijn noodzakelijk voor een goed functionerende en gezonde huid - zij vormen uw zgn . huidflora - net zoals uw darmen een gezonde darmflora nodig hebben.

  11. Levende huidcellen zijn ook noodzakelijk voor een goed functionerende en gezonde huid. Het zijn de fabriekjes waarin de stoffen worden aangemaakt die uw huid nodig heeft.

  12. ALLE conserveringsmiddelen hebben dezelfde functie en zijn daarom potentieel even schadelijk. Het Duitse vakblad "Der Hautartz" (in het Nederlands "De Dermatoloog") is daarom ook heel duidelijk: "Er bestaan geen goed werkende conserverings-middelen die niet tegelijkertijd de huid sensibiliseren" (d.i. voorbereiden op een contactallergie). Lees het hele artikel.

  13. Die schade is ook meetbaar: onderzoekers van de Universiteit van Kyoto in Japan stelden al in 2005 vast dat producten mét conserveringsmiddelen de levende huidcellen 3x sneller doen afsterven dan normaal (bewijs: klik hier voor het artikel).

  14. Het is volstrekt logisch dat het immuunsysteem zich hiertegen verdedigt. Dat gaat dikwijls jarenlang goed. Het immuunsysteem ruimt de boosdoeners meestal succesvol op, waardoor de levende huidcellen doorgaans nog een hele tijd worden beschermd. Maar als het immuunsysteem door dat voortdurende verdedigen en opruimen dan toch nog overbelast geraakt, dan zal alsnog de allergie uitbreken. Dan is het te laat en is de huid accuut jaren verouderd. Afbeeldingen van de huidschade door een contactallergie zijn ruimschoots op het internet te vinden; we "Google"den er alvast enkele voor u: Link 1 / Link 2 / Link 3.

  15. Maar ook als er (niet meteen) een contactallergie uitbreekt: niet alle schade wordt door het immuunsysteem voorkomen! De bacteriën aan de huidoppervlakte worden wél vernietigd, waardoor de huid vaak toch nog uit balans geraakt.

  16. Er zijn ook andere - meestal duurdere - methodes, om bederf tegen te gaan, zodat er geen conserveringsmiddelen gebruikt hoeven te worden (lees meer). Conserveringsmiddelen zijn dus helemaal niet noodzakelijk voor een stabiel en kiemvrij product.

Het ziek worden van de huid moet uiteraard ten allen prijze worden voorkomen. Parabeenvrije cosmetica is daarom zeker toe te juichen, omdat het huidschade door parabenen voorkomt.

Maar uit alle hierboven opgesomde feiten mag hopelijk duidelijk geworden zijn dat cosmetica niet enkel vrij dient te zijn van parabenen maar ook van alle andere conserveringsmiddelen. De enige logische conclusie kan daarom enkel zijn dat producten niet enkel "parabeenvrij" maar ook "conserveringsmiddelvrij" behoren te zijn.

Waarom wordt er in de reclame dan niet "conserveringsmiddelvrij" in plaats van "parabeenvrij" gebruikt? Dat is heel eenvoudig: de meeste producenten hebben door de toenemende negatieve aandacht in de media de parabenen eenvoudigweg vervangen door andere conserveringsmiddelen.

De consument meent door deze producten beter beschermd te zijn, maar is het in feite niet! Ook hier geldt weer: wie een contactallergie of het doden van de huidnoodzakelijke huidflora door conserverings-middelen wilt voorkomen gaat beter niet af op wat de cosmetica-reclame beweert, maar controleert zelf de ingrediënten op de verpakking.

Zo herkent u conserveringsmiddelen in een product:

1,2-Dibromo 2,4-Dicyanobutane
4-Hydroxybenzoic Acid
Benzoic Acid
Benzyl Alcohol
Bronopol
Butylparaben
Cetylpyridinium Chloride
Chlorhexidine
Chlorhexidine Digluconate
Chlormethylisothiazolinon
Climbazole
Dehydroacetic Acid
Diazolidinyl Urea
Dibromodicyanobutan
Dichlorobenzyl Alcohol
Digluconate
DMDM Hydantoin
Ethylparaben
Formaldehyde
Hexamidine Diisethionate
Imidazolidinyl Urea
Iodpropinylbutylcarbamat
Methylchloroisothiazolinone
Methyldibromo Glutaronitrile
Methylisothiazolinone
Methylparaben
Myrtrimonium Bromide
PHB-ester
Phenoxyethanol
Polyaminopropyl Biguanide
Potassium Sorbate
Propylparaben
Quaternium-15
Salicylic Acid

Sodium Benzoate
Sodium Dehydroacetate
Sorbic Acid
Triclosan
Zinc Pyrithione

Producten van DR. BAUMANN COSMETIC bevatten nooit parabenen, noch andere conserveringsmiddelen.

Vraag ernaar bij uw
DR. BAUMANN specialiste.

Copyright
DR. BAUMANN COSMETIC.